Microtonde staat voor micro-rotonde. Ofwel zeer kleine rotondes. Het middeneiland is vaak niet meer dan een overrijdbaar vlak. Voorwaarde is wel dat men wel geacht wordt hier omheen te rijden. Daar moet dan ook wel de ruimte voor zijn. Op het middeneiland en/of op de toeleidende wegen staat het bord D1 Verplichte rijrichting (Paragraaf 4 Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens) . Zonder het bord D1spreken we over een punaise. Als bord D1 niet op het eiland geplaatst is, dan is men niet wettelijk verplicht om om het eiland te rijden. Een aanpassing in de wetgeving zou wenselijk zijn om microtondes ook juridisch goed te krijgen. 

Er zijn microtondes in vele uitvoeringen. Met en zonder fietsvoorziening, met en zonder zebra's, met bord D1 op het eiland en/of op de toeleidende wegen.

Er is weinig bekend over de capaciteit of de toegevoegde waarde op de verkeersveiligheid. Er wordt in de huidige publicaties weinig tot niets gezegd over deze variant rotondes. De ervaringen zijn echter wel positief. Microtondes halen de snelheid uit het rechtdoorgaande verkeer. Groot verkeer heeft er doorgaans weinig moeite mee, doordat het eiland overrijdbaar is. Het is wel een maatregelen waarmee men terughoudend moet zijn op routes waar veel groot verkeer rijd.

Op het Nationaal Verkeerskunde Congres 2014 heeft Rijcurve.nl een presentatie gegeven over de eerste uitkomsten van het onderzoek naar microtondes.

Download hier een productblad over de microtonde. Voorbeelden van microtondes kunt u hier downloaden.

Op de website van Verkeer in Beeld is een artikel verschenen van Rijcurve.nl over de microtonde. Klik hier om deze te lezen.

Foto's, locaties of andere informatie kunt u ook altijd mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.